Huisvesten naar vraag Vraag en prestatiegerichte scholenbouw

Gezond en duurzaam gebouw

Het gebouw sluit aan bij de duurzaamheidambities die de gemeente heeft. Op het gebied van luchtkwaliteit, het thermisch en visueel comfort, duurzaamheid en energiebesparing was minimaal klasse B gevraagd. MKC Zeeburgereiland voldoet echter op veel onderdelen zelfs aan klasse A. Dit komt mede omdat bij het ontwerp op slimme wijze rekening is gehouden met de onderlinge samenhang tussen stedenbouwkundige, bouwkundige, bouwfysische en installatietechnische aspecten, en tussen energieverbruik, comfort en gebruikersgemak.

Schoon licht
In het gebouw zijn duurzame materialen toegepast. Naast FSC-hout, staal, gerecycled aluminium en cradle2cradle-gecertificeerde en onderhoudsarme materialen, bestaat het composiet gevelmateriaal uit hergebruikt beton. Ook is schoon licht slim geïntegreerd in het ontwerp. Goed gebruik van daglicht reduceert de behoefte aan kunstlicht. Er zijn lightshelves die daglicht tot diep in het gebouw brengen en twee grote lichtkokers boven het speellokaal en de centrale ruimte zorgen voor veel daglicht. In de behoefte aan kunstlicht wordt voorzien via zonnecellen op het dak.

Binnen 5 jaar klimaatneutraal
De school heeft verder een installatie die zorgt voor actieve koeling en koudeopslag. Bij oplevering was het gebouw 60% klimaatneutraal. Binnen 5 jaar zal het 100% klimaatneutraal zijn door de toepassing van extra zonnecellen op het dak van de geplande uitbreiding van het gebouw. De bouw en de toegepaste technieken dragen op innovatieve en kosteneffici├źnte wijze bij aan meer comfort, een gezond gebouw, hogere leerprestaties en een duurzaam resultaat.